Solidariteit

Duurzaamheid is niet zo maar een onderwerp als het gaat over de opwarming van de aarde. De verhoogde CO2 uitstoot geeft verandering van klimaat zo betogen natuurwetenschappers al veel langer. Heden ten dage zien we dat in extreme temperaturen aan de westkust van noord Amerika, intrekkende gletsjers en smeltende poolkappen. Sinds het afgelopen weekeinde van 17 en 18 juli is het ontegenzeggelijk ook bij ons zeer dichtbij gekomen.

Hevige regenval in het Eifelgebergte (D), de Ardennen (B) en in Zuid-Limburg veroorzaakte dat lieflijke beekjes veranderden in een stortvloed van water die zich door de straten en pleinen van de dorpjes en plaatsjes heen perste, met alle gevolgen tot 2 meter boven straatniveau stijging tot gevolg. Het bij velen bekende en toeristisch aantrekkelijke Valkenburg werd in ons land zwaar getroffen, waarbij in België en Duitsland verwoesting en dood voorbijkwam.

De overstromingen troffen iedereen in het rampgebied, maar het meest van al kwetsbare mensen die door de corona crisis geen reserves hebben. Daarbij denken we vooral aan de hoofdstraat met de vele horeca terrassen en restaurantjes. De Coronapandemie trof daar door de lock-downs vele ondernemers, die juist het laatste restje van hun hoop en verloren zagen gaan door het vernietigende water.

Het antwoord op al deze uitdagingen kan alleen liggen in meer solidariteit. Als Europeaan leven we in een wereld waar het het over het algemeen goed leven is voor velen. Dat heeft niet alleen te maken met de collectieve rijkdom en vrijheden die we hier genieten, maar ook met de sterke solidariteitsnetwerken, die we hebben ingebouwd in het sociale leven en die ervoor zorgen dat we niemand hoeven achter te laten. Het is deze traditie van open staan in de wereld en van solidariteit en creatieve innovatie die we opnieuw moeten uitvinden en actualiseren in deze 21ste eeuw: in de aanpassing aan de veranderende klimatologische omstandigheden. we zullen allemaal moeten bijdragen om de opwarming tegen te gaan om klimatologische excessen zoals plotse hevige regenval tegen te gaan.

Deze ecologische crisis kun je nooit alleen de baas. Net als onze landgenoten in Zuid-Limburg ook niet de catastrofe van deze stortvloed in schade alleen kunnen oplossen. Gelukkig zien we een goed groei van het noodfonds onder giro 777 ontstaan. Daar zien we solidariteit met elkaar, ook als het gaat om inwoners van ons land die 300 km verderop wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *