Gepest

Tekst van http://www.stoppestennu.nl

1. Lichaamstaal: Kijk de persoon aan, zorg dat je voeten goed op de grond staan, ongeveer 10 cm uit elkaar, knieën een klein beetje buigen.

2. Één Zinnetje: Zeg telkens 1, hetzelfde antwoord: bijvoorbeeld: Het boeit mij niet wat jij vindt of wat jij zegt. Zorg dat het een kort zinnetje is. Herhaal keer op keer dit ene zelfde zinnetje. Ookal zeggen ze dan: kan je niks beters zeggen? NIET doen! Dat is juist wat pesters willen. 

3. Wordt saai: Ze willen dat wij reageren. Al moet je dezelfde zin 100 of 1000 keer herhalen. Dat maakt niet uit. Je mag ook een eigen zin kiezen, zolang hij maar kort is. En ook daar geldt dan weer voor herhaal die ene zin de hele tijd. Dan vinden pesters het irritant en saai worden en dat is nu precies de bedoeling. Als een pester jou of mij saai gaat vinden dan stoppen ze met het pesten, want dan is het niet meer leuk voor de pester.Een pester wil juist dat wij reageren, of dit nu boos, bang, blij of verdrietig is. Maar wij gaan niet meer reageren, alleen maar met 1 ‘saai’ zinnetje. Doe jij mee? Het kan natuurlijk echt wel zijn dat je van binnen nog best een tijdje verdrietig wordt van wat de pesters en de meelopers zeggen en dit geeft helemaal niet. Maar wat jij en ik nu gaan oefenen is om de pesters niet te laten zien dat ze ons pijn hebben gedaan. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het gaat. Het geeft ook niet als het soms niet lukt, probeer het dan gewoon een volgende keer weer. Ook ik maak ook elke dag nog foutjes, maar ik sta dan weer op en probeer het dan weer opnieuw. Iedere dag blijft het oefenen en dan wordt het allemaal steeds makkelijk om te doen. Ik geloof in jou! Ik weet dat jij dit ook gaat leren en kunnen. Gewoon in kleine stapjes blijven oefenen en weet: HET IS NOOIT JOUW SCHULD ALS JE GEPEST WORDT!

Meer video’s volgen maar je kunt ook altijd kijken op onze website www.stoppestennu.nl 

Praat erover: 
Als je gepest wordt dan is het ontzettend belangrijk om hierover te praten. Hier zijn een aantal redenen voor. Als eerste is het belangrijk dat jij je hart kunt luchten. Door het met iemand te bespreken kom je misschien ook wel tot ideeën of oplossingen. Daarnaast voorkom je dat deze ervaringen in jouw lichaam vast blijven zitten en dat dit jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen aan tast. Ook pestkoppen profiteren ervan als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker. 

Pesten en cijfers: www.nji.nl

Praktijk eigen beeld: www.praktijkeigenbeeld.nl Beeldende therapie voor vastlopende jongeren

Foto Twee – fototentoonstelling 2016